[景观设计]居住区景观

加拿大蒙特利尔,动感沙丘 / NÓS

作者: 2020-11-20 没有评论

NÓS:该“动感沙丘”项目的灵感源自于早期的艺术形式。此项目是对蒙特利尔美术馆举办的“从非洲到美洲:面对面的毕加索,过去和现在”临时展览的进一步延伸,即立体派画家以造型方法质疑透视在视觉表现中的作用,而观察主体根据身体在空间中不同的位置进行视觉重构的过程,也是其中一种方法。“动感沙丘”便是通过这一过程,以一种有趣的方式向公众展现了这种方法的本质。

NÓS:Moving Dunes is inspired by the early arts. It is an extension of the temporary exhibit From Africa to the Americas: Face-to-face Picasso, Past and Present, at the Montreal Museum of Fine Arts (MMFA). The plastic approach of cubist painters questions the role of perspective in visual representation. Anamorphosis, which is the distortion of the subject reconfiguring itself according to the position of the body in space, is one of the methods used. Through this process, Moving Dunes introduces the public to the essence of this approach in a playful way.

 

© Raphaël Thibodeau
© Alex Lesage

 

街道表面经过设计后,形成了巨大的涟漪效果,仿佛身体或面部的某个特征。反射的球体和几何形状又放大了其图案,增加了观察视角。随着观察者的移动,视角发生改变,其形状也会发生改变,地面因此变得活跃而不稳定,就好像蒙特利尔市中心的海市蜃楼。沿途的球体,则反映了蒙特利尔美术博物馆的不同建筑,即所有的建筑和历史都是独一无二的。它将真实世界和虚拟世界结合在一起,重新唤醒了人们的感官。

By manipulating the street surface, large ripples are generated, recalling the features of a body or a face. Reflective spheres and geometric shapes amplify patterns and multiply points of view. As the observer moves, the street transforms, shapes are reversed, the ground comes alive and destabilizes. Moving Dunes is an experiential mirage in the heart of Downtown Montreal. Along the way, the passer-by discovers the presence of spheres reflecting the different buildings of the Montreal Museum of Fine Arts, all unique in their architecture and history. Moving Dunes brings together the real and the virtual worlds and awakens the senses.

 

© Olivier Bousquet
© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau
© Eloa Defly
© Charles Laurence Proulx

 

MMFA使博物馆大道的步行区充满活力,现已成为市民和游客的必看之地。该项目的目标是使街道成为步行休闲区,并创建一个临时性的标志记忆点。这个过程中所遇到的挑战就包括制定与展览主题相关的概念,在允许紧急车辆通行的同时激活步行公共空间,以及在有限的预算下创造高度媒体影响力的体验。

The MMFA animated the pedestrian area of ​​avenue Du Musée, which has become a must-see for citizens and tourists alike. The goal was to pedestrianize the street and to create a temporary signature layout. Among the challenges encountered were the development of a concept in relation to the theme of the exhibition, the activation of a pedestrian public space while allowing the passage of emergency vehicles, and the creation of an experience with high media impact on a limited budget.

 

© Raphaël Thibodeau
© Eloa Defly
© Raphaël Thibodeau
© Raphaël Thibodeau

 

▼概念模型 Conceptual model

© NÓS

▼施工图 Production drawings

© NÓS

 

 

地点:蒙特利尔博物馆大道
客户:蒙特利尔美术馆
设计师:Charles Laurence Proulx, Gil Hardy, Negar Adibpour, Jean-Benoit Trudelle
项目经理:Charles Laurence Proulx
合作:MU
预算:50000美元

Location: Avenue Du Musee, Montreal
Client: Montreal Museum of Fine Arts
Designers: Charles Laurence Proulx, Gil Hardy, Negar Adibpour, Jean-Benoit Trudelle
Project manager: Charles Laurence Proulx
Collaborators: MU
Budget: $50,000