跳到主要内容
教育文化景观

ULLS HUS by White Arkitekter

作者: 2021-06-232021年06月24日暂无评论

White是一个新建的景观建筑,位于瑞典Uppsala市的农业科技大学Ullshus的外围场地上,该景观的建设主要是为了提高Ultuna校区的区分度,同时让大家明白这里是一个现代化的学习场所。在Ultuna校区的场地上,一个封闭式的庭院,胡同以及几个意义独特入口成为了White景观建造的基础。这里的每个空间都有自己的特点,但是它们相同的是,每个空间的绿色植被区是该领域的一个标志性元素。在建材的选择上,设计团队也遵从了该学校优质的校园建设政策,保证了整个设计的可持续性以及景观之间的相容性。 

    场地中有一块大面积的户外庭院,这里其实是一个综合性的空间,学生们可以来到这里思考问题,组织自发性的座谈,在这里聊天或者举办一些节日活动。各种有创新性的大学生活动都可以在这里举办。庭院的地面是由闪光的碎石组成,其中几条宽阔的花岗岩石板从中穿过。花岗岩石板的表面有水渠,在下雨天时,雨水可以顺着水渠渗入地面。

An enclosed courtyard, alleyways and several significant entrances make up the foundation of White’s design for the grounds of the new Campus Ultuna. Each space has its own individual character, where vegetation plays a leading role. Material choices adhere to the campus policy of high quality throughout and the aim is for continuity and consistency in design.

The large outdoor courtyard is a collective space for contemplation, spontaneous meetings, everyday life and festive occasions; all important aspects of an inspiring university environment. The courtyard floor is of glistening gravel with paths of large granite slabs running through it. Granite surface water channels line the gravel surface and feed rainwater into the ground. Water trickling from the fountain, a bronze plate resting on a stone base, contributes to the tranquility. Use of a single species of tree, Chinese sequoia, planted in random patterns and in varying sizes, adds to the distinct but calm character.

On the eastern corner where Ultuna torg and Almas allé meet, an area for both pause and passage is created. A grand, sun-facing staircase connects it with other sections of the campus.

On the southern side runs Ulls gr?nd. This alley is bordered by vigorous vegetation with a natural expression where rainwater is collected for delayed release.

Nitzelius gr?nd is a lush ravine with an airy canopy, climbing vines and varied groundcover. In contrast, the western entrance from Ulls v?g is a more classic representation. Here the space is divided by strict yew hedges and partly used for bicycle parking. Centred is a substantial walnut tree and south facing is a butterfly-friendly planting bed in nuances of lilac and blue.

Client: Akademiska hus ABProject Start/End: 2010-2015Completed: 2015Area/Size: 145 000 m2 (incl. building)Cost: ca 630 million SEKCity: UppsalaPhotographer/Illustrator: ?ke E:son Lindman,

Skills

Landscape

Project management

Sustainability

Awards

Nominated for: ?rets bygge (Building of the Year) 2016

and Stenpriset (Stone Awards) 2015

Building Type

Outside

发表评论

  • 有问题加我微信