跳到主要内容
独立住宅

曼谷Joly的三层楼住宅 by stu/D/O Architects

作者: 2022-05-01暂无评论

这个三层楼的四口之家,占地250平方米,高11米。它位于曼谷最精致和人口密集的住宅区之一的街角上。由主要的商店排列,主要生活空间被提升到二楼,以改善视觉环境 。

主要采用钢筋混凝土结构和部分钢框架, 外观由木质百叶窗,玻璃面板和露出的混凝土等天然材料组成。更多的私人空间 – 卧室位于三楼,外部信封上铺满了木材板条,提供额外的隐私和安全。这种双层外观作为遮阳罩,减少了建筑物中收集的热量。一些板条是可开启的面板,当打开时, 自然通风。当Jolys离开时,面板可以完全关闭,以保护他们的物品免受热和太阳的伤害。在为环境服务的同时,木材板条还为房子增添了温暖但现代的外观。

 

This three-story house for a family of four has a footprint of 250 square meters and a height of 11 meters. It is located on the street corner in one of the most exquisite and densely populated residential areas of Bangkok. Flanked by rows of shophouses, main living spaces are elevated to the second floor to improve the visual conditions and allow rooms for service spaces on ground. Upon arrival, one is greeted with the skylights, through which shown the rippling strips of caustic patterns resulting from the interplay between lights and water of the swimming pool above. The changing time of the day contributes to the changing color of lights, making this parking space- the arrival space, more dynamic.

Built mainly with reinforced concrete structure and a partial steel frame, the project’s exterior is comprised of natural materials such as wood louver, glass panels, and exposed concrete. The more private spaces- the bedrooms, are located on the 3rd floor which external envelope is cladded with timber slats, giving extra privacy and security. This double-skinned façade acts as a sunshade, reducing the amount of heat collected in the building. Some of the slats are open-able panels; which, when opened, create wind walls and encourage natural ventilation. When the Jolys are away, the panels can be completely shut to protect their belongings from the heat and solar damage. While serving environmental purposes, the timber slats also add a warm but modern look to the house.

发表评论

  • 有问题加我微信