跳到主要内容
广场街道

西班牙Mercat de la Salut广场改造MERCAT DE LA SALUT by vora-arquitectura

作者: 2022-05-03暂无评论

      景观设计:VORA Arquitectura

面积:1,000㎡

年份:2009年

地点:西班牙,巴达洛纳

摄影:Adrià Goula Sardà

改造的目的

改造是为了找到这片地区的核心区域,凸显其存在感,在复杂的环境之下,赋予它应有的功能。

正式改造

根据对现有的情况分析,总结出了三个改造原则:

1.存在感

设计初期,设计的构想是要把广场与周遭的市场独立开来,留出更多的剩余空间用来服务从Marquès de Sant Mori and Quevedo大街来往的人流。但是其周边的市场还是会建立一个新的入口,因此为了能够让广场的存在感不被市场掩盖,需要对广场进行重新设计。重新设计着重于清空那些不必要的设施,植入一些广场所应有的元素,像是墙壁,路灯,阶梯,长椅和相应的植被等等。

2.简约

广场修缮完成后,将会迎接来自各个方向、连续不断的人流。同时,由于地下停车、公交车站、地铁站等交通设施的引入,车流也会越来越多。为了能够有效地利用广场的空间。根据其三角形状的地貌形态,设计需要减少该地区的斜面,从而形成一个各向同性,而又均匀的空间,服务于大众。

3.丰富内涵

为了丰富广场的功能,让其成为该地区的中心地带,就要在该地区引入各式各样的商户和社会要素,形成多样化,从而满足不同人群的不同需求。

Talking of the La Salut Market Square is to speak about the neighborhood of La Salut. It is a peripheral quarter of Badalona, a big council attached to Barcelona. It grew strongly in the 60’s and 70’s with immigration from the south of Spain, and recently strong identity problems have emerged due to a high rate of new immigration from all over the world. It is also to speak about the market building by the architect Josep Maria Sostres, built in 1980. An auto referential building with great plastic and intellectual power, it dominates and has become the frame of reference when describing the square.

The space responds to the different uses that can be accommodated; circulation space, encounter, meet, play… On a bigger scale it is about the new centrality into the neighbourhood. The project also represents the social diversity of the neighborhood, with the high immigrant population, both recent and established. From the limits of the triangular space an abstract composition is defined by geometry, a grid above the inclined plane which reflects the complexity of the context. A composition of colors that confers character and singularity has been superimposed. To reinforce the abstract effect drainage has been solved with some slot drains integrated into the grid.

Design: Vora arquitectura (Pere Buil Castells i Toni Riba Galí)
project team: Eva Cotman, Anna Malaguti, Ondrej Fabian
Location: av Marquès de Sant Mori, Badalona, Spain
Area: 1.000 m2
Design: 2009
Construction: may 2009 – december 2009
Structure: Eskubi-turró (Juan Ignacio Eskubi)
Services: Gecsa (Tono Trias)
Building coordination architects: Vora arquitectura (Toni Riba Galí)
Promoter: Ajuntament de Badalona
Constructor: Acsa-sorigué
Photographs: Adrià Goula Sardà

发表评论

  • 有问题加我微信